Mallar för din CV

Samlar här några mallar du kan använda för att skriva din CV.

Jobbsökarsidan monster lägger ut ett exempel på modern cv mall samt exempel på personligt brev litegrand om stilar/typsnitt och annat som kan vara värt att titta på. Den moderna cv mallen tycker jag ser ut som en mall för dig som inte hunnit jobba så mycket ännu.
Pluggar du skulle du kunna använda unionens cv tjänst. Du blir medlem för 100:- under hela studietiden. Se mer här>>>
Du har även 8 funktionella cv mallar i pdf här>>>
Lärarförbundet har laddat upp en ganska enkel men funktionell cv på sin webbplats. Se mer här>>>
Aftonbladet skriver om cv lögnerna som kan fälla dig>>>
Trygghetsrådet har lagt ut två mallar och en massa tips till ditt cv

Du hittar en massa tips ute på danska arbetsförmedlingens sida. Jobindex skriver så här om din CV.
”Med ett uppdaterat CV hos oss har du många gånger bättre chanser för att hittas men läs våra fem punkter om att göra ett skarpare CV först.
1: Gör färdigt ditt CV. Några skriver ”kommer senare” när de börjat skriva sin CV profil men glömmer att göra det färdigt.
2: Sätt upp dina anställningar i kronologisk ordning med den nyaste först. Det är sannolikt dina senaste erfarenheter som är de mest intressanta.
3: Gör det enkalt att orientera sig i ditt CV. Nämn gärna vilka branscher du har erfarenhet från samt vilka konkreta verksamheter du har varit anställd i. En titel säger inte alltid det hela.
4: Vilka arbetsområden söker du arbete inom? Om du, exempelvis, gärna vill arbeta med processoptimering, projektledning eller debitor, så skriv det.
5: Har du nyligen varit på kurs så kom ihåg att få med det. Det gäller även certifieringar, språkkurser eller IT. Rekryteringskonsulten söker ofta på något helt konkret som, till exempel, ISO 9001, programmeringspråk som C# om det efterfrågas i ställningen.”
Sedan kommer detta med själva ansökan. Det meddelande som skall göra rekryteraren nyfiken.
Jens fog på jobindex har arbetat som rekryterare i snart 20 år och sett många både bra och dåliga cv:n.
Jens Fog på danska Jobindex säger så här om ansökan och cv
Han börjar med ansökan
”1: Skriv vad du kan ge företaget. Många har bråttom med att i ansökan beskriva vilken typ av jobb eller verksamheter de vill anställas i. Jens tycker detta är helt fel och vill du skall vända det och berätta vad DU kan ge företaget.

2: Sälj dig själv.
Många missar att det faktiskt är det du skall göra i ansökan. Så ta nu och berätta varför just du skall ha jobbet.

3: Svara platsannonsen.
Läsaren vill undersöka om det är dig de efterlyser i platsannonsen.
Så var lite deckare och läs mellan raderna om det inte står klart och tydligt. Försök gå in i annonsen och försök tyda vad som gått genom huvudet på dem som efterlyser en medarbetare. Som exempel om det står att du skall arbeta i en proaktiv avdelning och detta även står under personliga kompetenser du skall vara proaktiv kan detta bero på att de just vill ha en proaktiv person. Om detta inte står i din ansökan blir du med stor sannolikhet inte kallad till intervju.

4: Fall inte i kliché fällan.
Även om du gillar uttrycket ”hålla många bollar i luften” (och det kanske även står i platsannonsen), så försök att själv hitta exempel på att du , antingen, har hanterat många uppgifter samtidigt eller att du ”som förälder till 14 barn är van vid att många saker händer samtidigt” eller något liknande. Om du är flexibel så kom med jordnära exempel. Det är ju faktiskt en stor skillnad på vad som ligger i ordet flexibel. Är det kanske i förhållande till arbetstid, övertid eller arbetsuppgifter?

5: Använda kraftiga uttryck
Även om vi bor i Jantelagens land så ta och skriv rakt på vad du kan. Istället för ”jag har någon erfarenhet om bokföring…” och att du då har 19 års erfarenhet som även syns i din cv så skriv ”jag har långe erfarenhet av bokföring…” eller ”jag har 19 års erfarenhet av bokföring…” alternativt ”jag har en mycket och stark erfarenhet av bokföring…” om du nu faktiskt har den.

6: Skriv en ny ansökning varje gång.
Väldigt många använder samma ansökan gång efter gång. Jens bästa råd är att arbeta med en mall som anpassas till varje jobb. Här kan även vara avsnitt i ansökningen som nästan ordriktigt stämmer överens med mallen du använde sist, såvida det passar till det jobb du söker denna gång. Undvik att återanvända sista ansökningen utan använd andra ord och DU, glöm inte att, åtminstone ändra namnet på firman du söker till.

7: Var lojal mot din tidigare arbetsgivare.
Även om det kan vara frestande att förklara att chefen var dum och detta var orsaken till att du slutade så undvik. Om du inleder din ansökan eller nämner det i den kommer den nya arbetsgivaren frukta du även kommer att använda detta mot dem. Skriv istället att arbetsuppgifterna i det arbete du söker matchar din erfarenhet.

8: Kom ihåg att det även är ett CV med.
Dra ner en kort beskrivning av dina fritidsintressen. Ta bara med en eller två rader om detta och använd de fritidsintressen du kan ha nytta av i ditt nya jobb. Det finns ingen mening med att berätta du har fritidsintressen som att gå på puben, pynta muffins eller leka med LEGO om du söker en tjänst som taxichaufför eller liknande. Det kan dock vara en fördel om du skriver du siktar på tre ironman tävlingar i år om du söker en säljarställning då detta ju mycket handlar om tävlingsinstinkt och målrelaterade uppgifter.

9: Skriv kortfattat och göm lite till intervjun.
An ansökan på cirka 3/4 till en A3 sida är passande tycker Jens. Du behöver inte förklara allt i ansökan. Dels har du ju din CV med dig som berättar om dina erfarenheter och kompetenser, och sedan kommer det ju en intervju(om du kommer dit.) I intervjun har du tillfälle att berätta lite djupare om det du skrev i ansökan eller lägga lite nyanser till det det inte var plats till.

10: Låt bli att tala om vad du INTE kan.
Fall inte i fällan genom att berätta ”du inte kan arbeta på tisdagen på grund av att du då går till Zumba eller för att du en gång var tvungen att gå ned i arbetstid på grund av stress och därför inte tål hektiska arbetsmiljöer…”

11: Se till att din ansökning är läcker!
Kolla att du inte har gjort stavfel någonstans. Låt därefter en vän eller kollega korrekturläsa. Gör dig lätt att hitta. Kalla din ansökan för någonting likt ”Ansökan+ditt hela namn” vilket gör dig enkel att hitta hos rekryterarens dator.
Hans sista tips är att göra en pdf av ditt dokument. Detta gör att dina logotyper, text, länkar och annat står bra på sidan.”
Nu skall du inte ta allt för bokstavligt på dessa åsikter. Jens Fog berättar bara vad han tycker om en bra ansökan. Kom ihåg att detta skiljer sig väldigt mycket beroende på bransch, yrkesroll, rekryteraren och en hel del annat. Därför tycker jag det kunde vara en fördel att ringa arbetsgivaren för att ”koda platsannonsen” som han beskriver i punkt 3.
När det sedan gäller rättstavning, grammatik och ord så har du ju, förutom kompisen, även en chans att använda office för rättstavning. En blogg som denna ger dig röda streck under ord som är felstavade. När det sedan gäller pdf:er behöver du inte nödvändigtvis köpa adobes utan du har, numera, massor av möjligheter att skapa pdf dokument på nätet. Se mer på html-skolan
cv-mallar.net har många bra förslag på design.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Webbplats

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.