Intervjuresa

Är behändigt om du skall resa till intervju i Sverige eller EU. Detta kan gälla en ”vanlig” intervju eller rekryteringsträff där flera arbetsgivare möter upp. Jag ser att arbetsförmedlingen nu skriver ”i vissa fall” beviljas pengar till intervjuresa medan det står i svensk författningssamling Förordning (2015:500) om resebidrag ”4 § Resebidrag får lämnas för en arbetssökandes besök på en
annan ort, om besöket bedöms nödvändigt för att anställning
ska komma till stånd och anställningen är registrerad i
respektive EU-lands offentliga arbetsförmedlings nationella
databas över lediga anställningar eller i European Employment
Services (EURES) databas över lediga anställningar.

5 § Resebidrag får bara lämnas vid sådana resor som är
arbetsmarknadspolitiskt motiverade.”
så kortfattat kan vi ju tolka det som om vill arbetsgivaren ha dig på intervju är du berättigad till pengar för resa och logi. Alltså ingen större skillnad sedan förut.

Enligt arbetsförmedlingen har du rätt till ersättning om kostnaderna överstiger 50 kronor och du använt allmänna färdmedel. En nyhet jag ser nu är att det även ärskrivet

” och du ska alltid välja
det miljövänligaste färdsättet om det inte skiljer
orimligt mycket i tid mot andra färdsätt. ”

Frågan är om det vill säga du måste använda det osäkra öresundståget eller SJ om du skall resa.

Just nu kan du faktiskt flyga över det mesta av sverige och europa då det är hög konkurrens på flyget. Ta exempelvis en titt på dessa länkar>>> . Här kan du flyg fram och tillbaka till Köpenhamn för 1300:- och du vet du kommer fram.

Villkoret för att du skall få ersättning är att du kan visa upp en skriftlig inbjudan på intervju. Oftast vill arbetsförmedlingen ha ett utskrivet mail eller brev där det framgår vem som bett dig komma på intervju, att platsannonsen finns med i eures jobbdata bas, adress för intervju, telefonnummer till arbetsgivaren  och att det sammanlagda beloppet för resa med övernattning inte överstiger 2500:-. Du får även använda eget fordon  och får då 18:50 kronor per mil. Självklart skall du vara arbetsökande också och inskriven på arbetsförmedlingen.

Du kan läsa mer om villkoren ute på arbetsformedlingen.se>>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Webbplats

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.