Ersättning vid dubbelt boende eller pendlingHär kommer en regel jag ser och hör många arbetsförmedlare missförstår på grund av ett luddigt skrivet dokument. Det, så kallade, flyttningsbidrag – Pendlingsstöd dokumentet. Jag har riktat mycket kritik mot hur de skrivit detta faktablad och det ser nu ut som om arbetsförmedlingens informations chef tagit åt sig kritiken för nu är detta dokument borta. Jag skall höra mer i morgon vart dokumentet tagit vägen eller om de slopat bidraget.
Jag ser i Svensk författningssamling 2015:500 om Förordning (2015:500) om resebidrag övergångs bestämmelser
”Övergångsbestämmelser
2015:500
1. Denna förordning träder i kraft den 1 september 2015.
2. Genom förordningen upphävs förordningen (1999:594) om
flyttningsbidrag.
3. Den upphävda förordningen gäller fortfarande för
ekonomiskt stöd eller ersättning som har beviljats före
ikraftträdandet.”
Ser då ut som om detta med pendlingsstöd försvunnit.
Jag fick idag besked från Helena Messing Berg på arbetsförmedlingens presstjänst att
”Från 1 september får Arbetsförmedlingen inte fatta några nya, eller retroaktiva, beslut om bohagstransport och pendlingsstöd för arbetssökande. Förordningen (1999:594) om flyttningsbidrag upphör att gälla.
Intervjuresa finns kvar och regleras i den nya förordning (2015:500) om resebidrag.”
Har du fått beviljat detta stöd innan den 1 September har fortfarande rätt att ta ut detta pendlingsstöd. Pendlingsstödet kan utnyttjas i två år och har du endast tagit ut ett år i pendlingsstöd har du alltså rätt till att få stöd ännu ett år. Pendlingsstödet är skattefritt och du kan få ända upp till 1200:- per månad plus resekostnaderna.
Jag menar du även kan dra av pengar för dubbelt boende hos skatteverket. Om du tittar på avdrag för dubbel bosättning ser du att du har rätt till avdrag första månaden som 198 kronor per dag om du äter frukost, lunch och middag på den nya orten. Du har även rätt att dra av den nya bostaden. ”Du får göra avdrag för utgifter för din boendekostnad under längst två år.” . Så om du hyr in dig i en lägenhet eller annan bostad har du rätt att dra av hyran eller bostadskostnaderna för denna.

2 reaktioner på ”Ersättning vid dubbelt boende eller pendling

 1. När jag pratar med min handläggare om pendlingsstöd, säger dom att det bara går att få i 6 månader, vad är det som gäller?

  Mvh
  Danne

  • Hejsan Daniel. Jag får be om ursäkt för att jag inte hunnit svara på ditt inlägg tidigare. Jag har haft mycket att stå i senaste månaden. Det finns massor med arbete just nu.
   Jag tyckte själv dessa övergångsbestämmelser såg lite ”dimmiga” ut och ringde därför upp arbetsförmedlingens presstjänsteman Helena Messing som svarade mig så här
   ”Från 1 september får Arbetsförmedlingen inte fatta några nya, eller retroaktiva, beslut om bohagstransport och pendlingsstöd för arbetssökande. Förordningen (1999:594) om flyttningsbidrag upphör att gälla.
   Intervjuresa finns kvar och regleras i den nya förordning (2015:500) om resebidrag.”
   Om din handläggare talar om för dig att du endast kan få 6 månaders pendlingsstöd måste det bero på att du har utnyttjat 18 månader innan. Då de gamla reglerna tillät 2 års eller 24 månaders pendlingsstöd. Så vida din handläggare inte fått stöd eller hittat någon fond att ta pengar ur för pendling. Har du inte fått beviljat något pendlingsstöd innan 1 September i år har du inte laglig rätt att få ett nytt pendlingsstöd enligt de nya reglerna.
   Du får nog fråga din handläggare igen varför denna säger 6 månader. Jag menar det beror på att du har ett gammalt beslut där du fortfarande har 6 månader kvar.
   Mvh
   Björn Larsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*
*
Webbplats

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.