Bolagsformer

Det finns, i huvudsak, fem olika bolagsformer i Sverige.
Enskild firma
Handelsbolag
Aktiebolag
Kommanditbolag och
Ekonomisk förening.
Med enskild firma menas att du är ensam ansvarig för företaget. Skulder, åtaganden och så vidare svarar du själv för. Du skall dock ha en privat ekonomi vid sidan om så att om du kursar inte tvingas gå in med pengar i din firma. Som enskild är du inte en juridisk person och du är inte skyldig att ha ett startkapital för att starta en enskild verksamhet eller företag.
Med Handelsbolag menas ett företag med minst 2 ägare eller företag. Här är bolaget en juridisk person och ägarna ansvarar för att skulder betalas plus andra åtaganden som arbetsmiljö, skatter o.s.v. Du kan läsa mer om handelsbolag ute på verksamt.se>>>
Med Aktiebolag menas att ägarna är inte personligt ansvariga. Här är det istället företagets VD och styrelseledamöter som bär ansvaret. Det behövs ett visst start eller insatskapital för att få starta. I dagsläget handlar det om 50.000 kronor.
Med Kommanditbolag menas flera ägare som endast satsar pengar i företaget, kommanditdelägare, och minst en ägare med obegränsat ansvar(komplementär). Kommanditbolag kan du se som en lite annorlunda form för handelsbolag.
Med Ekonomisk förening menas ett företag med minst tre ägare och en styrelse. Medlemmar är de som äger föreningen och ursprunget kommer från alla de bostadsrättsföreningar som bildades förra århundradet. Enligt lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar skall föreningen välja en styrelse och komma överens om stadgar för att driva föreningen. Syftet skall vara att främja medlemmarnas intressen när det gäller inköp, vård av material o.s.v.
Du kan läsa mer om olika bolagsformer på foretagande.se samt verksamt.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Webbplats

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.