Tips och länkar för din CV

Här får du några tips för din CV. Idag fungerar den engelska varianten på CV bra hos de flesta arbetsgivare. Fråga gärna din arbetsgivare om lite feedback. Typ: Tycker du min CV är för lång? Är CV:t så som ni vill ha det? Och liknande.

När du har bråttom kan det vara bra med några hängslen och livlinor innan du börjar. Här kommer 4 tips för en CV.

1.

ring upp arbetsgivaren

Ring upp de personer som står med i platsannonsen.

Det är betydligt enklare att skriva en cv och personligt brev om du får reda på vad som menas med olika saker i platsannonsen. Sedan märker vi att många gånger är det någon annan som skriver platsannonsen vilket kan få förödande konsekvenser för den som skall rekrytera. Vidare får arbetsgivaren även en kontakt och att du visar intresse för jobbet. Du kan sedan hänvisa till ert telefonsamtal och få en mer personlig prägel på din ansökan. En annan fördel är att du kan få förklarat saker som verkar lite oklara. I många fall så missuppfattar man ord eller meningar och det kan bli lite lugnare med att skriva ansökan efter kontakt då man vet lite bättre vad företaget verkligen vill ha. Ring sedan upp arbetsgivaren efter en vecka och fråga om de fått din ansökan, hur det går med rekryteringen, var man hittar bostad o.s.v. Detta ger en slags påminnelse om att du verkligen söker jobbet och att du är intresserad. Det är denna vägen du ordnar en intervju.

2.

Låt inte det personliga brevet vara längre än en sida.

Samma gäller för din CV eller meritförteckning. Gå rakt på sak, undvik ord som ganska, relativt och så vidare. Det ser inte så kaxigt ut när det väl är nere på papper. Det som gäller just nu är att du bjuder lite på dig själv. Ta gärna med lite humor eller visa du har glimten i ögat när du skriver.

3. Var noga med utformandet.

Se till och rätta stavfel, låt andra titta på dina brev och rikta kritik. Försök att inte upprepa samma ord (använd ordbok, synonymordbok eller korsordslexikon)

4. Om det är möjligt försök att använda några ord som förekommer i platsannonsen.

Detta är ett gammalt försäljarknep. Försök även förklara att dina kunskaper och erfarenheter motsvarar de krav som ställs i platsannonsen. På grund av…ja, här kommer din fantasi och kreativitet att bli avgörande.
Ännu ett tips

Många frågar mig om varför de aldrig får något svar på sina ansökningar. Många arbetsgivare och rekryterare idag får tusentals ansökningar för de platsannonser de lägger ut. Många lägger även idag ut platsannonser på arbetsförmedlingens och rekryteringsfirmors hemsidor på grund av att det är ett billigt sätt att marknadsföra sig. En annan orsak kan vara att du som söker inte verkar seriös på grund av att du använder en hotmail adress från gmail, yahoo, msn och så vidare. Orsakerna till detta kan vara många. En kan vara att den arbetsökande helt enkelt inte kan eller vill lära sig hur de använder en dator.
Mitt tips är att skall du verka seriös så ta och lär dig hur mail fungerar, skaffa en ordentlig email-adress. Antingen den din interleverantör ger dig eller skaffa en email-adress på något billigt webbhotell. Idag konkurrerar webhotell med varandra både när det gäller plats och domännamn(domännamnet är det namnet du får efter @ i din emailadress. På denna domän skulle det bli dittnamn@jobbigbg.se). Konkurrensen gör att priserna sjunker och du har alla möjligheter att skaffa en billig plats på nätet.
Du får ett webbhotell med domän från 100:- idag, se mer här>>> och du installerar livemail väldigt enkelt idag på din windows 7. När det gäller iPhone, iPad eller mac får du med ett konfigureringsprogram med operativsystemet. Du kan läsa mer om mail för iPhone, mac och iPad ute på support.apple.com>>>
När det sedan gäller webbhotell är du ju inte tvungen att sätta upp en hemsida utan du kan ju använda endast mailfunktionen på dit konto.

Gratis mallar till din CV

På engelska
CVrite är en engelsk tjänst där du fyller i erfarenheter, studier och annat. Du får sedan en helt gratis cv du kan använda för att skriva ut eller ladda ner.

Ett gäng gratis cvmallar från dayjob.com

Innehåller även ett forum där du kan ställa frågor angående söka jobb i england.
Alec’s free CV writing advice & tips

Här får du många tips om du tänker skriva din ansökan på engelska.

Mall till din office

En standardiserad meritförteckningsmall till din office2000. du kan hitta mallar till de andra office-produkterna här också. Ser att CSjobb och Microsoft gömt sina euro-cv, skall därför lägga upp några egna så småningom.

Här har du en engelsk mall i vanligt wordformat, samma cv-mall i RTF>>>. Dessa går oftast hem i Norge, Danmark och England. Brukar även gå hem på andra ställen men tänk på att om du registrerar dig i en databas att rekryteraren oftast går den vägen innan de tittar på ditt cv.

en sida från portsmouth university

cvtips.com

CvTips.com is a job search info centre. Resume, CV, Cover Letter and Interview guide. Here you can find CV Examples and information on how to write a CV.
dayjob.com har många bra mallar.

9789197327411_large_cv-boken-konsten-att-marknadsfora-din-kompetens_haftad

CV-boken : konsten att marknadsföra din kompetens

I dag måste varje person kunna tänka som ”Jag AB” och marknadsföra sin kompetens så att den blir tydlig och intressant för andra. CV-boken är verktyget som hjälper dig att profilera och marknadsföra dig på bästa sätt. Boken ger många handfasta tips och råd i den svåra konsten att profilera och sälja sin kompetens och sina erfarenheter på ett intresseväckande sätt.
Boken innehåller många tips om hur du kan…
Skriva en professionell CV, så att du
# organiserar informationen om dig själv och skapar uppmärksamhet
# får fram viktiga fakta med några få ord
# anpassar din CV till det arbete du söker på ett slagfärdigt sätt
# skiljer dig från mängden
Skriva framgångsrika ansökningsbrev, så att du
# får fram rätt saker i ansökningsbrevet
# matchar den information som arbetsgivaren vill veta
# skapar intresse genom att skriva kortfattat och personligt
CV för studenter, så att du
# kan skriva en professionell och intresseväckande CV
CV-boken innehåller
# massor av exempel på CV(både svenska och engelska)
# många arbetsblad och checklistor
# ett flertal ansökningsbrev
# råd som har hjälpt tusentals jobbsökare
Om författaren
Boken är skriven av Charlotte Hågård, karriärrådgivare som har mött och väglett tusentals rådvilla jobbsökare under åren. Här delger hon sina samlade erfarenheter om vad som är viktigt för en framgångsrik personlig marknadsföring och jobbsökning. Charlotte Hågård är civilekonom, tidigare headhunter och rekryterare. Hon startade 1992 Sveriges första företag inom karriärrådgivning, New Start AB. Idag driver Charlotte Newstart Nordic, förlag och tjänstebolag med inriktning på livs- och karriärutveckling.

På svenska

Aftonbladet

Några exempel

Bonitors tips

på CV och intervju.

jobbsokarboken-12-snabba-steg-till-ditt-nya-jobb_haftadJobbsökarboken

I Jobbsökarboken

delar karriärexperten Charlotte

Hågård med sig av sina bästa jobbsökarknep

utifrån över 22 års arbete med jobbsökare och

karriärbytare i alla åldrar.

Du hittar massor av konkreta tips, checklistor, övningar

och information som gör att du lär dig söka rätt jobb

på rätt sätt på kortast möjliga tid. Du lär dig en effektiv

12 stegs-process som är jättelätt att följa och som

verkligen hjälper dig att halvera din jobbsökningstid.

I Ansökningsboken får du bland annat lära dig   * Hur du skiljer dig från mängden och får uppmärksamhet   * 12 konkreta steg för att skriva ett intresseväckande ansökningsbrev   * 3 effektiva brevformat som du kan utgå från   * 8 olika typer av brev som du kan använda till alla jobb du söker   * Hur du, med hjälp av ett antal olika övningar, får fram hela din kompetensprofil och det viktigaste om just dig   * Hur du ska bli framgångsrik när du söker jobb via Internet, annons, direktkontakt med företag och rekryteringsföretag.   * Massor av exempel på kraftfulla inledningar och avslutningsfraser   * 60 viktiga saker du måste tänka på och låta bli att göra   * De 5 viktigaste frågorna du ska besvara först   * Hur du använder nyckelord för att bli sökbar i jobbdatabaser   * Nyttiga tips för dig som är student; vill bli chef; kommer från ett annat land; är arbetslös; vill byta karriär mm.   * Ett antal olika brevexempel på både svenska och engelskaAnsökningsboken

: Om konsten att marknadsföra dig och skriva ansökningsbrev

Ansökningsboken handlar om hur du ska marknadsföra
dig och hur du visar vad du kan.

9780979344916_large_fa-jobbet-forberedelse-infor-och-fragor-som-kan-stallas-pa-en-anstallningsintervju_haftad

Få Jobbet Boken förbereder dig för anställningsintervjuer med handfasta tips och erfarenheter hur du ska förbereda dig samt etthundra intervjufrågor med långt över tvåhundra följdfrågor som du kan träna på. Boken lämpar sig för dig som söker arbete, studerar och är på väg att söka arbete samt för dig som har ansvar för att intervjua och anställa. När du går in på en anställningsintervju har du redan passerat många andra i kön och nu kommer din chans att visa vem du är och vad du kan. Du har vittring på arbetet som du vill ha. Du går på intervjun och du får tre frågor på raken som slår dig ur sadeln. År av utbildning, och erfarenhet är plötsligt helt ointressant. Du är inte ensam. Betydligt fler än du tror gör exakt samma sak. De har förberett sig med språkstudier, universitetsexamen, utlandserfarenhet, referenser och studerat företaget från utsidan men de har inte tänkt igenom och paketerat detta till svar som motsvarar vad intervjuaren frågar efter eller förväntar sig.

 

 

 

 

 

 

6 reaktion på “Tips och länkar för din CV

 1. Pingback: Sara Karlsson från Student consulting höll ett bra föredrag om rekrytering | Jobb i Göteborg

 2. Hej! Jag har använt http://www.careerbuilder.se i mitt jobbsökande och tycker att deras jobbrekommendationer som jag får till min e-post när deras tjänst hittar en passande tjänst fungerar riktigt bra. Jag har även haft stor nytta av deras bok Jobbguiden när jag skrivit CV och gått på intervju.

  • Tack för ditt inlägg.
   Jag tycker inte dessa sökmail fungerar för mig någe vidare. Möjligtvis om du använder färre sök-kriterier. Jag ser många andra som fungerar klart bättre.

 3. Hej Björn! Jag upplevde faktiskt samma problem men kontaktade Careerbuilders kundtjänst och de hjälpte mig med mina inställningar och nu funkar det riktigt bra!

  Mvh. Peter

 4. Jag har själv läst CV boken, den första röda du tipsar om och kan säga att det är en väldigt bra grund att läsa innan man ska skriva sitt första CV.

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>